HomeInformatieMinitochtenDagtochtenBivaktochtenRiviertochtenLinksContact

 

Wildkamp De Wieden

 


Tochtomschrijving

Tweedaagse zwerftocht door de vaarten, kleine vennen en langs moerasgebieden van De Wieden.
De start is in Belt-Schutsloot, een klein dorpje in NP De Weerribben - De Wieden. Na de start passeren we een kleine supermarkt waar we nog wat laatste inkopen kunnen doen maar het is handiger om dat al van huis mee te nemen. Dat geldt ook voor drinkwater want we komen daarna geen voorzieningen meer tegen.
Je slaapt in een klein tentje op een aangewezen kanokampeerplek van natuurmonumenten: Kluitenburg.

Na vertrek vanuit Belt-Schutsloot is het afscheid nemen van de bewoonde wereld en is het tijd voor natuurbeleving.
We laten de grote meren voor wat ze zijn en zoeken voornamelijk de rustige delen op. In de vaarten en kleine vennen die met elkaar verbonden zijn vind je een tapijt van waterplanten en -bloemen. Er bloeit van alles op het water en op de oevers. Regelmatig passeer je moerasgebied dat rijk is aan insecten, vogels, slangen, reeën en misschien spotje een otter.

Via het Stobbenkolkje en de Oostelijke Wetering zetten we koers naar het Tobbenkolkje. We steken de Arembergergracht over en peddelen het westelijke deel van De Wieden in.
Na 5 km is er gelegenheid om aan te leggen bij kanosteiger 13. Na deze rustplek varen we verder het gebied in. We gaan over de Mastenbroekkolk en de Schenkelvaart naar de Pikkersvaart. Wanneer we de Pikkersvaar helemaal hebben afgevaren gaan we linksaf de Dirk Klavervaart op. Na in totaal 9 km arriveren we bij onze wildkampeerplek Kluitenberg.
We zetten onze tenten op. Let op: Er zijn hier geen voorzieningen. Geen stromend drinkwater, geen toilet. Alles gaat in het wild. Natuurbeleving Optima Forma!
Er is tijd genoeg om te ontspannen en te zorgen voor de inwendige mens met behulp van de wokpan op een gasbrander. Open vuur is hier verboden.
Tegen schemering is het leuk om nog even in de kajak te stappen en te varen naar één van de mooiste vennen: De Vossenbelt.

Op de tweede dag varen we via de Venemaat en de Schenkelvaart weer terug naar de Oostelijke Wetering. Na 5 km is er weer gelegenheid om de benen te strekken en na totaal 8 km zijn we weer bij ons startpunt.

Handig om te weten:
In het hoogseizoen is muggenbescherming sterk aan te bevelen.
Bescherm jezelf tegen de zon: Draag een hoofddeksel en gebruik zonnebrandolie.
Wij hebben drybags om je spullen droog te houden.
We hebben voor elke kajak 1 tent beschikbaar.
Neem bij voorkeur je eigen slaapspullen mee:
een dunne zomerslaapzak en rolslaapmat / matrasje.
We nemen alleen water mee om van te drinken
Neem een vest en dun regenjasje mee

Deze tocht is ook in te korten naar een dagtocht.
Klik en kijk op: Kajaksafari De Wieden

GPS Downloads.
Dag 1: wied1-9
Vossenbelt en Zandgracht: zandgr3
Dag 2: wied2-8


  

© Mollenkamp Outdoor Support