HomeInformatieMinitochtenDagtochtenBivaktochtenRiviertochtenLinksContact

 

Relaxen op De Regge

 


Tochtomschrijving

De Regge is zonder twijfel onze favoriet. Al een aantal jaren is men bezig om deze prachtige Overijsselse rivier te hermeanderen en weer in ere te herstellen. In de nieuwe meanders vind je nu prachtig natuurherstel. Deze rivier "leeft" weer. Elk jaar ziet het er anders uit.
Op de Regge zijn gemotoriseerde vaartuigen niet toegestaan met uitzondering van de Zompen (varende museumstukken) en elektrische fluisterboten. In de praktijk kom je ze weinig of niet tegen.

Onze tocht begint op de Boven-Regge bij het plaatsje Enter. Je vindt hier gelijk het resultaat van de werkzaamheden die het waterschap heeft laten uitvoeren. Al slingerend peddel je door een nieuw landschap. Dat betekekent veel zandafzettingen om de natuur een handje te helpen, nieuw sediment en nieuw groen. De "oude" rivier beleef je vooral als je door de plaatsen Rijssen en Nijverdal vaart, maar daarna is het weer meanderen geblazen langs plekken waar de natuur al flink verder is gevorderd.

Bij enkele stuwen moeten we overdragen. Alle stuwen zijn voorzien van kanosteigers en bieden gelijk gelegenheid om even de benen te strekken. De Regge mondt uit in De Vecht vlak bij Ommen.

Je kunt bij deze tocht kiezen of je met of zonder kampeeruitrusting in de kajak vaart. Met bagage vraagt wel wat meer fysieke inspanning, ook bij het overdragen en ik kan dan maar 2 mensen meenemen. We hebben dan ook geen basiskamp en we overleggen waar we overnachten. Met de mountainbike wordt de auto weer opgehaald. Deze tocht is ongeveer 50 km en duurt drie dagen.

Kiezen we voor een basiskamp op een camping dan hoeven we maar 1 x een tent op te zetten en organiseren we alles vanaf deze plek. Je beschikt dan ook over een douche, wc en alle andere (on)gemakken die een camping biedt. In de avond kunnen we koken op houtvuur. In deze setting kunnen vier personen deelnemen. Het is ook makkelijker om de tocht in te korten als je 50 km een beetje teveel van het goede vind, veel wilt fotograferen of langer wilt rusten.

Klik op de foto's voor een groter formaat

Meer informatie:
De Regge op Wikipedia

Max aantal personen: 2 of 4
Afstand: Max 50 km, eventueel in te korten.
GPS:
Start: In overleg


 

 

© Mollenkamp Outdoor Support